dimarts, 11 de març de 2008

Gràfic d'evolució de votFont: La Vanguardia i Jordi Royo.

Aquest és un gràfic de l'evolució dels diferents partits a les eleccions catalanes. Si cliqueu ho veureu en gran: No puc negar l'ensorrada de vots d'ERC a les Generals. Espero que es replantegin moltes coses. Ara bé, el més preocupant de tot no és la pèrdua de vots d'ERC, si no que hi ha una pèrdua de vots de tots els partits (CiU, ERC i ICV). CiU s'ha mantingut i ha pujat un diputat i se'ls ha de felicitar, ara bé, des de fa 15 anys tenen una pèrdua constant de vots, aquest cop, tot i pujar baixen. La suma de vots entre CiU, ERC i ICV, no sumen tots els vots que treia CiU fa 16 anys. Tenint en compte que Catalunya té un milió d'habitants més que fa 10 anys, sembla ser que hi ha una regressió del nacionalisme. Potser és el moment de plantejar-nos moltes coses. No intentaré justificar el resultat. Però és cert que el PSOE, tot i fer una mala campanya i tenir una molt mala candidata han arrassat. El tripartit no desgasta el PSOE, però tampoc CiU capitalitza el vot descontent.

A ERC hem de reflexionar molt, no és simplement una qüestió de preferències de pactes, el vot descontent d'ERC no va a CiU. Una cosa està clara, amb aquests resultats ERC no serà el referent de dins el nacionalisme català. CiU, tot i estar a l'oposició no és capaç de capitalitzar el desengany i desencís de sectors de la població. El PSC no es desgasta. El PP de Catalunya ha patit la campanya del PP espanyol de voler aconseguir un diputat a Sòria sense saber que les eleccions es guanyen a Andalusia i Catalunya. ICV continua una decadència preocupant, i somriuen absurdament perquè no guanya el PP.

No és per tirar pilotes fora, però es preocupant la pèrdua de vots del conjunt dels partits catalanistes elecció rera elecció tot i l'augment de l'independentisme i la població.

La política canvia molt ràpid. Si fa 4 anys i tres dies ens haguessin dit que tindriem aquest panorama polític no ens ho haguessim cregut. Si ens ho haguessin dit fa 4 anys i 1 dia, encara menys.

20 comentaris:

Gerard Castells ha dit...

Per cert feliu,

abans que facis un comentari: Mal de muchos, consuelo de necios

Albert Puñet ha dit...

jeje

M'ha fet gracia el teu comentari Gerard.

És cert que us heu de replantejar moltes coses.

Heu "pactat amb l'enemic" per intentar prendre vots als nacionaslites del PSC (n'hi han?) i la jugada us ha sortit al revès.

ells us han pres els vots a vosaltres.

Com a català em sap greu perdre un dels grups parlamentaris catalans a Madrid, i com a nacionalista em fa pena veure com el vot nacionalista es perd front a un cert temor al PP.

Salutacions company, i ànims.

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Potser, Gerard, és perquè han fet ús del vot útil. Veuràs com a les autonòmiques us voten més.

Anònim ha dit...

Gerard, maco, et torno l'adjectiu, el neci, segons el Diccionari de la llengua catalana, es el que no sap el que deuria saber. I això es exactament el que us passat a tots els independentistes de calçotada.

En un altre blog abans t'he deixat un comentari més amable i de cara al futur. No sigueu necis!! que no som molts, per desgràcia.

Gerard Castells ha dit...

Feliu, veig que tu no ets independentista, i t'agrada al ideologia del del PP, per què dons vols que pactem amb CiU si tant dolents som? No serà per les cadires,.

Per cert, me molesta molt que siguis anòmin, així que segurament no te contestaré més. No és un rebot pels resultats, simplement que demanes a la gent d'ERC que donem una cara quan tú ets incapaç ni de firmar amb el teu nom verdader. De dir opinions emparant-te amb l'anonimat i de despotricar de tot.

Gerard

Gerard Castells ha dit...

HOla Albert,

de més verdes en maduren, vivnt com vivim avui en l'era de les teconologies la evolució del vot varia molt. Fa 4 anys estavem en la situació inversa

Gerard Castells ha dit...

Jo crec que una part petita ha anat al vot útil, qu eés el vot que no li molesta el pacte amb PSC al parlament, una bona part: en dos dies he parlat amb 4 persones que m'ho han dit, s'han quedat a casa i no ens han votat, però que volen tornar a votar-nos

Anònim ha dit...

Si haguessim presentat a Renyer, ara tindriem un diputat

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Gerard, està bé que reflexioneu, tots hem de reflexionar, si llegeixes el meu post ja dic que nosaltres CIU hem de reflexionar perquè dels 5 diputats que vam perdre a favor vostre fa 4 anys i que ara els heu tornat a perdre, només hem estat capaços de recuperar un.
però Gerard, amb els resultats a la mà :una de dos, o a Catalunya el tema nacional ja no interessa i la por al PP ha estat desencadenant de la gran victòria socialista, o els ciutadans ja comencen a estar fins la cirera, de que els dos partits que fins ara érem el referent del catalanisme ens estiguem contínuament dient el nom de porc.
No fa gaire se’n fotieu de la casa gran de nacionalisme, torna a llegir que va dir en Mas llavors dels 4 eixos principals, i segur que ara ho veuràs d'una altra manera.
O reflexionem tots plegats i ens donem compta que els nostres enemics no som nosaltres, ó tindrem al PSOE al govern de Catalunya anys i panys, i els primers que heu de reaccionar Gerard sou vosaltres, abans que els ciutadans us treguin del mapa.

Anònim ha dit...

Gerard, m'hen fot que no em contestis, pel que has de dir. Jo el més feliç (feliu) del mon si la meva nació fos independent, no ho és i jo no penso agafar un fusell, el meu para ja el va agafar en una Generalitat governada oper ERC i tots sabem com va acabar. No xato a l'Ebre te ni vas tú. Jo amb un estat confederal o amb un Estatut que m'ha asseguri un finançament just en tinc prou... de moment.
En quan al anonimat, mira així soc més llire de dir el que penso, a més en el blog tenim molts anónims/es, inclús tú xatet, has escrit amb pseudonim i anónim, no sé que us passa, potsé es que jo (pels meus anys) conec a la gent de Tarragona, a un petit secret, vaig ser de ERC mentre hi havia el sabi i honest Heribert, que ara el teniu apartat, m'en vaig anar quan l'Hortalà.

Gerard Castells ha dit...

Feliu, estic plorant en un raconet de la meva habitació amb una llinterna entremans i resant el "niño jesús"

Gerard Castells ha dit...

Dius Feliu, que vas ser a Erc mentre hi era el Barrera i te'n vas anar amb l'Hortalà. Però l'Heribert encara hi era i és ara. PErquè vas marxar amb l'Hortalà? Perquè va deixar d'anar amb elefant per Barcelona?

Anònim ha dit...

NO Gerard, va ser perqué tenia una "trompa tan grossa com la teva". Home no em facis parlar, em el que li heu fet al Heribert, fins i tot vau organitzar-li una escridassada per un llibre que avui té molt de realitat. I sí plora, plora, en un raconat com "una dona allò que no has defensat com a home". I no no m'agrada el PP pel seu anticatalanisme però tampoc m'agraden els que enganyen el seu propi poble i fan política de partit en lloc de politica de pais.
Però al menys el PP va de cara, en canvi els vostres socis (PSC) van en traidoria (politica) i valtros al damunt als ajudeu, tenies que haver vist les marques al Senat dels socilistes, ni un va marcar el candidat d'ERC, millor us hagues anat fer coalició al Senat amb CiU.

Gerard Castells ha dit...

Tens raó feliu,

aquesta tarda vinc i me faig de CiU, porto una foto, i què més?

A quina sectorial me puc apuntar

Gràcies Feliu

P.D: Si venim dos, ens feu dos per un?

Gerard Castells ha dit...

Per cert a ERC feiem de 8 a 3, feu valtros de 10 a 10?

Albert Puñet ha dit...

El teu acudit no és tan bo com el meu!! juas juas

Anònim ha dit...

Gerard,nen, veus com no podeu liderar Catalunya, no es pot apuntar a CiU (ni et voldrien), perqué CiU es una federació de dos partits, CONVERGENCIA DEMONCRÀTICA DE CATALUNYA I UNIÓ DEMOCRATICA DE CATALUNYA.
Home si aneu de dos en dos que sigueu parella, no em vingueu en mericonades.
Trovo que tens sentit del'humor, et convè. Sobre tot quan el monty us foti fora de la Generalitat i perdeu totes les "cadires" per les que ho heu donat tot.

Anònim ha dit...

Si us plau, Gerard, d'esquena i amb el pantalons baixats, amb una mica de crema on tú ja saps, no et volem fder mal.

Jordi Roca ha dit...

Doncs sembla ser que això de que a Sòria es treuen diputats perjudicant al PPC "va a ser que no".

Espero que arran d'aquests resultats alguns d'aquells panteres que volten per les seus dels partits pleguin o canviïn d'estratègia i es deixin de "collonades" que ni són bones, ni són llestes, ni són veritat i a més a més només beneficien ... al Montilla i la Chacón.

Anònim ha dit...

Ara ERC té l'oportunitat de demostrar que és un partit madur. La cosa és complicadíssima. Primer cal rellevar Carod, un polític amortitzat. El congrés de juny marcarà un punt d'inflexió: cap el res, la irrellevància (si guanya el Renyer de torn o l'Utiel) o cap a fer de satèl·lits de Ciu amb Carretero o a fer de satèl.lits del PSOe amb Puigcercòs. ERC ha de ser prou intel·ligent per mantenir altra cop l'equidistància: ser el partit frontissa que dóna governs a CiU o al PSC. No ser còpia ni apèndix de ningú. Aquest és el problema d'ICV, per exemple, que només pot pactar amb el PSC-PSOE, si IC-V puja vots i escons fa perdre a qui els dóna l'oportunitat de manar (PSC-PSOE). I es clar davant una còpia, millor l'original.

Ho sento , però teniu mala peça al teler.