dissabte, 22 de març de 2008

Gràcies per la propina

Un dels llibres més coneguts de l'escriptor valencià Ferran Torrent és Gràcies per la propina. La història és sobre la decadència i el canvi en una familia valenciana. En aquest llibre hi ha una metàfora que explicita molt bé l'actual situació de riquesa del País Valencià.

La familia, pare i dos fills, són gent sense ofici ni benefici que es dediquen a vendre trossos del seu hort per anar tirant fins que al final ja no els hi queda pràcticament res.

El Páis Valencià ha viscut una bona época econòmica basada pràcticament en la construcció de pisos, molts llauradors que amb prou feines treien diners de treballar la terra han vist com venent-se-la per construir-hi pisos en treien molts diners, podem dir, en general, que la societat valenciana és opulenta, amb molts nous rics. Ara bé, si analitzem la situació en perspectica veurem com pot acabar.

Vendre's la terra et dóna diners, però si la teva úncia font d'ingressos prové de la seva venda, quan s'acaba la terra per vendre, s'acaba la font d'ingressos. Al País Valencià tota la costa ha estat venuda, Darrera dels terrenys urbanitzables de la costa valenciana hi queden les ciutats iles fàbriques, per tant podríem dir que al negoci ja se li ha tret tot el suc possible. El llauradors ja no tenen més terra per vendre.

El negoci del tèxtil està en franca decadència a la zona. La meva familia té una petita empresa tèxtil i treballem bastant amb empreses valencianes i la crisi és molt greu i el tancament d'empreses tèxtils és un drama que només s'ha salvat gràcies a què la UE protegeix el tèxtil europeu enfront del xinès.

El eje de la prosperidad que tan pregonava el govern Aznar-Zaplana ha comportat que els turistes madrilenys arribin més facilment a Benidorm, però la fira del tèxtil més important del sud d'Europa Fira Tèxtil Hogar ha fugit a Madrid. Ara ja sabem a quina part de l'eix aportava prosperitat.

Terra Mítica ha estat una inversió nefasta i com que ja s'ha escrit molt sobre ella no cal afegir-hi res més.

El hòlding que gestiona Marina d'Or està passant per una greu crisi econòmica, ja no parlaré de com n'és de mal gust la seva arquitectura, però a dia d'avui està més aprop de la fallida que de l'expansió.

València ha aconseguit una cosa important com a ciutat, la presència d'un gran premi de F-1. Ara bé, la fàbrica de Ford a Almussafes corre un seriós perill de tancar. Alguna lumbrera a València i Madrid es va creure que l'expansió econòmica natural de València era la meseta, és a dir 15 milions de clients potencials, deixant de banda l'eix de la meditarrània i el seu corredor (és més important ser anticatalanista, fins i tot amb les infraestructures) que li donaven accés a 100 milions d'europeus.

Francisco Camps crec que és un polític més intel.ligent que Zaplana. Zaplana ha estat més viu per ell, però Camps sap que el creixement econòmic natural i lògic no és Cuenca sino Marsella i Barcelona. Molta de la seva guàrdia pretoriana s'escolta les tesis econòmiques de Ramon Tremosa i el Club d'Opnió Arnau de Vilanova sobre la Eurorregió del Mediterrani i sembla que acertadament han deixat de banda la quimèrica idea de l'Eje de la prosperidad basada només en la idea i slògan de determinats sectors de la dreta espanyola per acostar-se econòmicament a Catalunya i Provença-Llenguadoc. He escoltat algunes declaracions de Camps demanant el corredor del Mediterrani que le connecti a França. Ells saben que l'época de la febre d'or de la construcció s'ha acabat i ara cal fer coses seriosament i portar els productes valencians al món perquè ja no els hi queda més remei, perquè ja no hi ha més terres a vendre.

No negaré el creixement econòmic del País Valencià, però ha estat un creixement amb peus de fang, de diners fàcils i amiguisme. Al País Valencià els esperen un anys durs, que gràcies als diners trets de la venda de terres, epr alguns seran més suaus, però també han posat totes les eines perquè la crisi sigui més profunda que en altres llocs. Una economia fràgil, uns diners posats en constructores que a dia d'avui valen un 80% menys que fa un any i un tèxtil en crisi. Uns estalvis que es poden esfumar en pocs mesos i sense una economia alternativa a curt termini ni una sortida directa dels seus productes a la resta de la UE, és el seu punt de partida.

29 comentaris:

Anònim ha dit...

Ep, Gerard,
Enhorabona pel teu escrit. Brillant, com sempre. Jo, et repeteixo el que et vaig dir divendres a la nit: Em sap greu pels valencians catalanistes i del rotllo, però n'hi han molts que s'ho tenen ben merescut la crisi que els vindrà (per especuladors i no tenir sentiment de respecte al territori).
El País Valencià, a diferència de Catalunya, el País Basc, o fins i tot, Madrid, no té una economia diversificada. Depèn massa actualment del turisme i de les immobiliàries. Ja ho hem parlat més d'una vegada tu i jo, el sector turístic és molt volàtil. Algun dia Algèria, el Marroc o Tuníssia seran països com Déu mana i la gent del nord d'Europa se n'aniran a les platges d'allà. És natural.
Cuida't i mira, per cert, "El último rey de Escocia" (boníssima).

JB

Anònim ha dit...

ELs països seran com Déu mana o com Al.là mana?

Anònim ha dit...

Geraaaaaard, estàs molt quiet, vinga va, a quin sector cainita estàs en el teu partit, ets dels manelics, del clan de l'avellana, dels de can fanga o potser dels més de la ceba d'en Renyer/Uriel?.
Ja saps hi ha una casa gran qui hi cap tothom, menys els dirigents dels anteriors anomenats.

Anònim ha dit...

Ep, Feliuen,

I tu de quin sector ets a CIU? Perquè ara resultarà que no teniu capelletes valtros...

El Mossad català

Anònim ha dit...

Anónim (Gerad), es que no saps que CiU es una federació de dos partits, au maco, fes-me la pregunta bé i potser et contestarè, peró primer tu, no facis com els gallecs que contesten preguntan. Mira que no coneixa bé al adversari!.

Gerard Castells ha dit...

Feliu,
carinyo, tornat a prendre les pastilletes de prozac i deixa de ser tan conspiranoic, jo no sóc el mossad català, però si vols continuar creient-ho, si ets feliç docs au!

A dia d'avui no tinc cap candidat preferit, ja t'ho faré saber més endavant quan els hagi escoltat a tots i s'hagin presentat tots. Com pots comprendre encara que en tingués algun de preferit no t'ho diria, no per res, si no perquè ets anònim, i això epl sexe està molt bé, però per la política és un mal negoci

Anònim ha dit...

Gerard, en política s'ha de donar la cara i més quan al partit se la parteixen uns a els altres. Mal negoci es esperar a veura qui guanya i desprès actuar. Jo al menys vaig donar la cara vaig perdre i vaig anarme d'ERC.
El Prozac el deixa per aquesta colla d'estripats d'ERC que han portat a un partit català en poder de decidir a un espanolista i al seu partit a presideir la Generalitat.
Per cert no defenseu tant al "guerxo" que no us servirà per a res, si sabessiu quina mania us tenen!. Repeteixo soc en Feliu.

Anònim ha dit...

Feliu,

jo vaig entrar a militar a ERC el 2000, per tant no sé de què me parles quan dius que vas marxar. Veient el teu caràcter esquerp no debia ser massa agradable.

De la cançoneta que ehm fet president un espanyolista me fa molta gràcia, ja veurem què dius si feu la sociovergència i teniu a montilla de president o de vicepresident, llavors no serà tan dolent.

El problema no e´s que erc hagi fet president montilla, si no que no hagi fet president algú tan meravellós com el mas.

No m'estranya que marxessis d'erc, encara no eh sentit mai cap idea constructiva que te surti de dins, tot ets resentiment, insult barat, i eslògans que no l'importen a ningú

Una última cosa, jo també sóc gerxo i baixet i m'estic quedant calb i porto ulleres. I què? Només te falta dir que li fan pudor els peus.

A mi el Sabaté no m'agrada, no és del meu partit i ja te puc assegurar que el que li passi políticament m'és ben bé igual

Gerard- El no mossad català

Oriol ha dit...

Bon dia, passa pel meu bloc que tens un MEME pendent de contestar sobre el tema de l'aigua.

Anònim ha dit...

Gerard, que jo sàpiga CiU no ha fet president al Montilla, ni el fara mai. Com tampoc farem a cap dirigent d'ERC President. Que tens que dir del Mas, però ja dius, que una persona no tàgrada si nno es del teus, quin sectarisme, encara que no ho entenc, no t'agrada el Montilla i defenses la seva política.
Aportacions positives, bastantes encara que la més positiva es recomanar de fer el contrari del que feu a ERC. Pel que et tinc vist, no ets "guerxo", ara si ti consideres allà tu, ja saps, en el pais dels cecs el guerxo es rei.
Una recomenació, feu neteja, i poseu-se a fer catalanisme politic, proposeu un estat confederal o independent i sobre tot exigiu al PSC/PSOE que no retalli l'estatut i ens dongui el finançament que ens pertoca.

Anònim ha dit...

Hola, Núria Feliu,

És cert. Vas donar la cara a ERC. Encara es parla de tu a Esquerra. Quin heroisme! El Leònides de Tarragona! Quin coratge! L'home que va canviar el catalanisme per sempre! Un digne successor de Macià!

El Mossad català

Anònim ha dit...

Ep de nou, Núria Feliu,

Tot i que no t'ho mereixes, et faré un comentari seriós.
És cert que ERC ha comès molts errors en els darrers temps (també ha fet molts encerts, eh). Ara bé, a diferència de valtros, els convergents, ho assumim i fem una crítica interna (constructiva, a vegades, destructiva d'altres, malauradament).
Som com som, tu, i, la veritat, Núria Feliu, estic orgullós de pertànyer a un partit assembleari, en què compta igual el vot del militant més passota que el del mateix Carod Rovira. Valtros no podeu dir el mateix (o no és veritat que us van imposar el Joan Arègio des de Barcelona?).
En fi, d'aquestes eleccions tots els catalans hem sortit perdent. Especialment, els independentistes i nacionalistes.
Només una darrera reflexió, Núria Feliu. Si tan bé ho esteu fent (i ho heu fet) per què heu tingut els segons vostres pitjors resultats de la història, tot i ser a l'oposició? Molt nacionalista va dubtar entre votar ERC o CIU... i es va estimar més quedar-se a casa. Pensa-hi.

El Mossad català

Anònim ha dit...

Mira Mossad, gràcies per lo de Nuria, al contrari de valtros, El convergens no han comès cap error, (toma ya) bueno si un, el deixaros "vius" quan podriem haver-hos fet desapereixa. Ja pujereu a bordo.
Que Aregio va ser imposat??, vaja home, em quin dirigent de CiU dorms tú per saber això??.
M'ha emocionat que encara s'enrecordin de mí, però en que quedem amb Nuria o em Leonides (tot i que la Nuria es tot "UN" Leonides.
Assambleari, però si sou els unics de tot europa. Però no et preocupis, després del vostre Consell el que sorti farà desapereixa aquesta anomalia, que no obligatoriament es democràtica, doncs va em la rauxa de cada moment o amb el fart de calçots del momnent. Per cer la republicana (jejejeje) Rosell quantes calçotades s'ha fotut ja?.

Anònim ha dit...

Una vegada en un monestir hi havia dos ermitans, que estaven enemistats, l'un era el cuinè i un dia va fer la sopa bullente i l'altre es va cremar i no dir res, el cuiner al posar-se a menjar la sopa, es va cremar i li van sortir les llagrimes, al cuiné li vir dir, aguantan també les llagrimes, que plores pels teus pecats?? i que s'havia cremat va dir, no, plor-ho pequé dos que som i la mala llet que ens gastem.

Unknown ha dit...

D'existir el Mossad català... el saura el comandaria!

Anònim ha dit...

Hola a tothom,
a ERC feu pena. En politica sou uns inmadurs. Abans us tenia simpatia, pero mai us perdonare que ens posessiu un espanyolista de president. Els vostres dirigents (tots) son uns pinxos de pati d'escola que s'han agrupat al voltant del killo del cole (enteneu montiya. M'alegra que els vostres votants no us hagin fet el favor de donar-vos confiança aquestes eleccions, veient l'estafa politica que porteu a terme amb el PSC i ICV. D'altra banda m'entristeix veure que els vots que abans tenieu han anat de ple al montiya. A veure si n'apreneu...i poseu-vos vaselina, que si no el montiya us pot fer mal al caca........pardiyos!!

Anònim ha dit...

Hola anònim,

si tan desil.lusionat estàs amb nosaltres perquè hem fet president a un espanyolista com el Montilla (Ui!, heu repetit tantes vegades aquesta frase que ho heu convertit en un mantra, ohhhhmmmmh!!!).

Doncs ,això si tan dolents som no ens votis més, estàs en tot el dret, jo hi va haver una vegada que vaig prendre la decisió de no votar a CiU, ni PP mai, i dormo molt tranquil cada nit, no passa res, no perdràs la son, i això és molt important.

Si no ens vols votar més endavant, on està el problema?

Gerard


Heu fet president a un espanyolista com el Montilla, oooommmmmm.....Montilla espanyolista....ooooooommmmmmmmm. E, abans ERC ooooommmmmmmmmm

Anònim ha dit...

Quins paios els convergents, tu!

No. Si encara hauré de donar la raó a un company "oficialista" d'ERC que diu que som el partit que fa més autocrítica de tots. Collons! Quan els convergents ho fareu! És que ni un bri d'autocrítica.
A més, doneu per fet coses que no són. Dieu que tal o qual no és crític d'ERC, que tal sí. Ei, respireu una mica i cuideu-vos del vostre hortet (que prou falta us fa!). Primer, deixeu elecció rere elecció de perdre vots i després ens doneu lliçons als altres.
Pobra Catalunya! Tots els seus mals des del Compromís de Casp és culpa dels catalans.

El Mossad català

Anònim ha dit...

Mossad, el que dius es patètic, sobre tot veien com us esteu quedan, però vaja. I tant de ooooooooooh, uuuuuuuuuummmmmmmm, etc. significa que ets un caga dubtes. Si vas entrar a ERC el 2000, et pronostico que duraràs 4 dies a l'actual ERC. Per cert no he vist cap comentari de l'aprovació del teu alcalde de portar aigua de pous de tarragona a l'àrea de Barcelona. Digues qualcom, home que encara veig als teus amb la samarrete amb el "nus", o es que ara el "nus" al teniu a l'altura de la bragueta.

Josep (sl) ha dit...

Molt bon llibre i gran Metàfora entre el títol d'aquest i la situació del país valencià.
Gairebé pots aprofitar i recomanar la trilogia: Societat limitada, Espècies Protegides i justícia final del mateix autor sobre el país valencià.

Anònim ha dit...

Feliu,

com diuen els argentins: el burro no folla per guapo si no per insistent, però te repeteixo que jo no sóc el Mossad. Quin paio!!!!!

Anònim ha dit...

Bueeeeeeeeeeenu. Anónim tú no ets el Mossad, però es que n'hi de anónim que es posa Mossad i am confong.

Bé i parlant de tot una mica, s'ha de reprobar al Conseller Baltasar, per enrederí la noticia per ordres de "Madrit" i com creieu que s'ha de solucionar el tema del aigua cap a Barcelona

Unknown ha dit...

És divertit veure com us piqueu les crestes mentre ens destrossen el territori, la cultura...

Anònim ha dit...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

Anònim ha dit...

Has vist al ZP en la investidura, veus com no acabarà el nacionalisme català? que et pensaves, que el PSOE agrairia els 25 diputats del PSC, però si encarar els hi en dit que per culpa seva mica més perden a Espanya, que els importa a ells Catalunya. Catalunya ens importa a tu i a mí i els que son com nosaltres, sobre tot tenim un enemic (bueeeeno contrari) l'espanyolisme tant el de fora com el de dins a casa nostra (sempre l'enemic a casa), que arribat el moment pot no deixan-se sumar el 50% més 1 vot. Amb això podriem anar a veura tant als de la CE com els EEUU, es le mínim.

Anònim ha dit...

Gerard, que et passa? no renoves els comentaris?.

Mira l'altre dia vaig patir de debó per a tu, em van dir que el pagesos van tenir que entregar el manifest sobre l'aigua al Sergi de los Rios, mira que valtros que vau encapçalar les mani amb el "nus" ara hau de rebre les queixes per haver votat el trasvàs d'aigua de Tarragona a Barcelona. On teniu el nus ?. Pero tot té la seva part positiva, es la primera vegada que a l'Ajuntament de Tarragona, li posen una CATIFA DE SAL i FEN D'ALCALDE ( en funcions) UN D'ERC. quin honor!!. Per a quant la petició de retirada dels quadres borbónics del salò de plen o tamble s'empasareu aquest gripau. Vinga valents.

Josep (sl) ha dit...

Tens un meme.

Anònim ha dit...

Gerard, nen, vinga diguem allguna coseta, que et pugui fer una aportació. Parlant d'aportacions, que és trasvàs o aportació o conducció puntual reversible d'aigua.
Ara els sociates us diran que donar pel sac, és : conducció puntual i reversible del penis.

Albert Puñet ha dit...

Hola Gerard!!

t'he donat un premi al meu bloc!

Una abraçada