diumenge, 2 de març de 2008

El rei està despullat!

Suposo que tots coneixem el conte del rei que es passeja despullat del carrer pensant-se que porta una tela que només els homes dignes poden veure fins que un nen, o un esclau, depenent de la versió del conte, li diu que va despullat.

En política hi ha un element que rodeja als líders polítics i que al final sempre els acaba portant la ruina: és la Cort. La Cort que rodeja tots els líders polítics són gent que normalment, no és que hagin ajudat a pujar al líder fins el poder, si no que pujen a "su vera": els podem anomenar trepes, llepes, aprofitats, interessats, correveydiles. Són els que li diuen com els hi queda de bé un vestit que no porta.

Sempre he cregut que la persona que dirigeix un país o qualsevol projecte és, en la mesura que això sigui possible, una persona honesta. No perquè tinguin res d'especial, si no perquè en la majoria de casos són persones que no estan tacades per sospites i poden donar la cara tranquilament. Al voltant d'aquesta gent neixen, creixen, es reprodueixen i enriqueixen un seguit de personatges que a la llarga formaran la seva Cort. La majoria d'aquesta gent no defensen els interessos de l'interessat, sino els seus interessos interessats. El líder sol ser una persona vista amb simpatia per la gran part dels seus votants o subdits o treballadors, al cap i a la fi, no arribaria on ha arribat si no tingués un mínim de qualitats, ara bé, la Cort sap que la seva única forma de supervivència és la supervivència, mentre sigui necessari, del líder.A Espanya l'efecte del rei despullat és conegut en els cercles periodístics com "El síndrome de la Moncloa", Síndrome que han patit des de Suárez fins a Zapatero. L'aïllament del president de la realitat que els rodeja per una cort de funcionaris que els hi diuen com en són de meravellosos i com de bé parlen i fan les coses. Fins que arriba el dia en que el rei descobreix tràgicament que va en boles pel carrer, i els mateixos que fa dos dies li reien de forma estrident (al més pur estil de la pel.lícula Amadeus) les seves ocurrències els abandonen: ja no els interesa ser membres de la Cort perquè ha perdut el poder, normalment són aquesta mateixa gent que els enganyen els primers que els abandonen.

El rei o amo defensa als membres de la seva Cort perquè es pensa que quan ataquen a un membre del seu staff, l'ataquen directament a ell, quan moltes vegades són aquests "validos" els que els acaben defenestrant. No va ser per culpa de González i els seus actes que el PSOE va perdre les eleccions, si no per tota la corruptela que s'aprofita de la situació de privilegi que els donava pul.lular al seu voltant.

Com sempre la moralina dels contes és sempre vàlida, perquè al cap i a la fi, la condició humana és exactament igual a tot arreu i en totes les époques, i són tots el líders els que han patit la Síndrome del rei despullat (potser a excepció d'Stalin, Ivan el Terrible o Vlad Tepes). és una llàstima però patir aquest síndrome és inevitable quan tens poder, no es pot lluitar contra ell, l'ego humà és extremadament fort, i una persona que arriba a dalt de tot és perquè ha tingut més éxits a la vida que fracassos, per tant si sempre l'has encertat és lògic pensar que continues fent les coses bé i són els altres els errats.

Com que és un síndrome inevitable, és extremadament important tenir algú al costat que te digui quan estàs despullat i saber que li has de fer cas.

Quan un general romà arribava victoriós de la guerra a Roma i era tractat com un déu vivent, al carruatge un esclau li anava repetint: "no oblidis que ets mortal". El pecat preferit del diable és la vanitat

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Si, tan despullat con el Carod, que també li agafat el "sindrome del Palau".
Molt bona la vostre de criticar als socialistes i molt de bieni negre, però feu llista conjunta al senat.
I la boca aigua amb les grans inversions que és faran amb els diners de la Disposició addicional 3ª. del Estatut que va salvar en Mas i valtros vareu votar que no.

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Nace en las Indias honrado,
donde todo le acompaña.
Viene a morir en España
y es en Génova enterrado.

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Molt encertat aquest últim post, ve a reflectir tot el que li passa al sistema actual de partits. I d'això ni cas, Gerard, sé que tu seràs un bon polític.

Anònim ha dit...

Gerard,

Ets un home savi. Aquí tens un enllaç d'un altre home savi: http://blogs.periodistadigital.com/electroduende.php/2007/09/19/emiliocalatayud_menores8794. És d'un jutge de menors. Cuida't.

Joan Blas

Anònim ha dit...

Merda. Se m'ha tallat!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Roger crec que el pijor pecat es la mentida, al embustero, no se li pot tenir cap confiança, menteix per tot i en tot con tal d'obtenir el seus proposit que pot ser vanitòs, l'un pecat va lligat en l'altre i fa ruïn a la perssona. Per aixó no entenc com podeu maldà dels socialistes i fer coalició amb ells i més desprès de com us han tractat.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

d'això Gerard..., diguem il•lús, innocent, o curt, però no he entès la metàfora a qui anava dirigida?.

Anònim ha dit...

Quina aprt de la metàfora no has entés: la del rei despullat o la resta? ;-) LA metàfora no va dirigida a ningú en concret. Ja he dit que el Síndrome del rei despullat toca a tothom. A tots els partits ,a tots els individus i a totes les époques. Això sí a la única persona a qui no me referia és a Joan Miquel Nadal, ell sempre ha estat igual d'humil.

Gerard

Anònim ha dit...

Geraaaaaaaard, teniu el sindrome nadalisc al cap, no sabeu deixar de criticar al que ja s'ha retirat de la política, a veura si tan de punxar-lo torna a sortir.

Anònim ha dit...

Estaria bé que es tornésa presentar el Nadal

Gerard

Anònim ha dit...

Gerard, us heu quedat en pilota picada. Així apendreu a pactar sense obtenir res. Ha avisa al teu colega Salvi, que no censuri tan el seu blog, sembla un Diari franquista.
Per cert vaig estar en una mesa i vaig observar que al Senat les creus eren molt selectives, les que tenien creu al PSC no la tenian a esquerra i a l'inrevès. Em pot donar una raó per aquest fenómen.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

gerard estaves negant l'evidencia, et deia que us fotarieu una hostia i que trauríeu entre 3-4, i que nosaltres aguantaríem i trauríem 11-12 i ha estat així.
Potser que reflexioneu d'una vegada i valoreu que us aporta el pacte tripartit, a part de donar vots al psc i perdre vots vosaltres fins quant podreu aguantar aquesta situació?

Anònim ha dit...

Gerard, es veritat que el PSC us deixerà els diputats per fer grup a Madrid?, es que no enteniu prou?. ara per quan us vendreu?, pel sou del Grup?. Ja hi sentit rumors que a Tarragona us volen fotre fora, ara molesteu al GRAN PSC.

Unknown ha dit...

Ara doncs el TGV deurà passar per sota la sagrada família, no?