dimecres, 2 de gener de 2008

Respostes a posts pendents

En aquests pròxim post intentaré contestas a algunes reflexions que m'heu deixat:

Joan blas:

és cert, a mi al principi me feia gràcia que la gent ens confongués, ara ja no fa gràcia, jo per això m'estic quedant calb, per evitar-nos problemes, aquest gest mai serà prou agraït.

Les barreres aranzelàries és un debat recurrent en les nostres converses polítiques, potser la meva manifestació sobre barreres aranzelàries va ser motl agosarada. Jo estic a favor amb què els comerciants puguin jugar en igualtats de condicions en el mercat global, molts països i organismes que defensen la retirada d'aranzels en països tercermundistes no ho són amb els països occidentals (OCDE). Jo puc defensar la presència d'uns aranzels en els productes d'importació i exportació, sempre i quan aquests aranzels afectin a tots els productes, no es pot pretendre que els africans siguin lliures d'aranzels i EUA I UE siguin proteccionistes, a vegades amagant mesures sanitàries per protegir economies.

Per altra banda l'eliminació total de barreres aranzelàries no dibuixa l'evolució real del capitalisme depenent de les zones. EUA, Taiwan i Mali representen diferents estrats en l'evolució del capitalisme, per tant crec molt discutible que hi hagi una forma única de solucionar els problemes i de tenir creixement. No hi va haver un sol model de socialisme, per què n'hi hauria d'haver un de capitalisme?

Jo crec que epr determinats productes hi ha d'haver aranzels: productes de luxe( me refereixo a luxe mediambiental) de Nova Zelanda, transportats en avió amb la contaminació que això suposa. El combustible és un bé escàs i contaminant, hem de premiar el seu malbaratament? Crec que hem de primar els productes de la nostra zona, per equilibri mediambiental.

Sincerament, hi ha països amb economies tan poc desenvolupades que estan més aprop del bescanvi que d'una S.A., en aquests casos és impensable i immoral dir que un propietari d'un ramat de cabres a Uganda pot competir amb un productor de llet d'Itàlia i que en un món globalitzat podrà col.locar els seus productes a totes les estanteries de Londres.

També crec que l'agricultura és un sector imprescindibe que s'ha de protegir a Catalunya i la UE, no ens podem permetre el luxe d'una economia d'escala depenent totalment de producció tan llunyana i susceptible de les inestabilitats de la zona. Una guerra a Ghana ha de provocar que ens quedem sense blat per fer pa a Reus?

La meva crítica sobre el proteccionisme agrícola a la UE i EUA recau en què hi ha altres sectors de l'economia que no estan tan protegits. Jo sempre te poso l'exemple del tèxtil, perquè afecta al negoci familiar. Al País Valencià (la València dels prodigis peperos)han tancat desenes de fàbriques tèxtils fins que la UE ha posat límits a la importació de productes de la Xina. A vegades es posa com a excusa la defensa dels interessos dels consumidors, sense oblidar que un treballador sense feina no és consumidor ni és res.

Jo dic que el tracte que es dispensa a l'agricultura, a vegades s'hauria de tenir amb altres sectors, més oblidats i també molt estratègics. S'ha de protegir i promocionar l'agricultura, però també altres tipus d'indústries. Éstic a favor d'un lliure mercat, però sense que això suposi perdre excessius llocs de treball, economia de subsidis i manca de renovació tecnològica. Al nostre país tenim un exemple prou clar amb la indústria del vi: qualitat, competitivitat i promoció

12 comentaris:

Joni Blas ha dit...

Ep, Gerard,

Sí tens tota la raó des del punt de vista ètic. Sempre l'has tingut, per altra banda, per això en el meu "post" no et vaig donar cap argument moral perquè no en tenia al defensar-te les polítiques proteccionistes. Simplement, em va agradar aquell dia fer el paper de poli dolent (ja saps que sota aquesta imatge de "Gusi Luz" s'amaga un morbós).

Cuida't i a veure si ens veiem aviat.

PD: ¿Per cert, a veure quan fas un escrit sobre el conflicte àrab-israelià i puc defensar el sionisme? ;)

Gerard Castells ha dit...

Potser sí que l'he centrat massa des de la ètica, però també des d'un punt de vista econòmic on hi ha jugadors amb cartes marcades, això no és capitalisme: els economistes ho anomemen Crony capitalism que traduït seria capitalisme d'amiguets: o el més conegut capitalisme franquista.

Des del punt de vista electoral tens tota la raó, però electoralisme i moral poden anar de la mà.

Sobre el tema palestino-israelià tinc una opinió molt difusa, massa difusa com per escriure un article posicionant-me, per una banda envejo el primer sionisme de defensa d'un poble contra les agressions i els primers kibbutzs a Palestina, co ma exemple real de comunisme col.lectivista reexit de la història. Ara bé tinc molts dubtes que això suposi tenir dret a ocupar una terra perquè una religió n'és originària, al cap i a la fi, més del 60% dels jueus que viuen a l'Estat d'Israel no són semites, si no eslaus, sense cap relació amb Palestina. També crec que debatre avui en dia si Israel ha d'existir o no és una tonteria, mal que pesi Israel és una realitat, a partir d'aquí s'han de trobar ponts de diàleg entre les dues realitats. Això és tot el que me veig capaç de dir sobre el conflicte palestino-israelià (lo de àrab ja no ho dic, perquè els països àrbas, amb els seus governs al capdavant han donat l'esquena al patiment del poble palestí)

Joan B. Culla ha escrit un llibre de més de 1000 pàgines sobre això i no arribaa cap conclusió, jo amb menys informació no seria capaç de fer-ho

Anònim ha dit...

El 2007 se cierra con la inflación en el 4,3% y una subida del paro del 5,27%
Según el indicador adelantado del IPC armonizado, los precios se disparan a su nivel más alto desde 1995 | La cifra total de desempleados es de 2.129.547, casi 107.000 más que en 2006

rcm

comenzamos bien el año

Anònim ha dit...

A les armes, catalans, que ens han declarat la guerra.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

gerard, vaig contestar un comentari teu al bloc de l'Oriol però com que no sé si ho has vist, te'l reprodueixo aqui de nou
Gerard, dels anys 1996-2000 es evident que alguna responsabilitat te CIU, al donar suport al PP, i si no recordo malament, no es van publicar les balances fiscals, però si es va aconseguir la gestió dels ports a Catalunya, el desplegament dels mossos d’esquadra i substitució de les funcions de la guàrdia civil , i la duplicació de la dotació pressupostària respecta a anterior legislatures dels socialistes.
Els anys 2004-2008, la responsabilitat no es de CIU, ja que no ha donat recolzament al govern, més aviat es de ERC amb el seu suport a ZP, em pots explicar que n’hem tret de positiu d’aquest xec en blanc que els hi vau donar?.
Certament, si algun cop tant CIU com ERC som capaços de anar junts i fer pressió aconseguiríem molt més del que estem fent anant cadascú per lliure.

Josep (sl) ha dit...

Amb els acords de la OMC. S'està liberalitzant més el Comerç Mundial. Actuant a favor dels països pobres al reduir el proteccionisme envers els agricultors del nord. Per això en les últimes reformes de la PAC. se les esta desvinculant de la producció. I buscant una reconversió de la producció a productes de Gama "alta" menys vulnerables a la competència per preu.

Els països del sud poden produeixen tèxtil i productes agraris perquè no poden produir Eurofighters o A380 perquè no tenen les condicions necessàries per fer ho.
Sobre el tèxtil la solució passa per la diferenciació del producte i fer com s'ha fet a Itàlia un conglomerat què aposta pel disseny. I ofereix valor afegit.

El Proteccionisme del text seria molt perjudicial per els països en desenvolupament. El tèxtil què hi ha ara a l'estat Espanyol en general és el remanent del tèxtil que competia per preu i el tèxtil ja diferenciat. Els del primer grup tenén 2 opcions reconvertir-se a nivell de producció o de producte.

Perquè parlar del Pròxim Orient? És el tema què provoca més discussions , baixes passions i menys racionalitats.
Personalment, estic amb el dret d'Israel a Existir.

Cesc ha dit...

Una delegació de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) formada per la diputada al Congrés espanyol, Laia Cañigueral; el secretari de Relacions Internacionals de l’organització, Marc Puig, i els tècnics, Àlex Daudén i Sergi Giró, va desplaçar-se la setmana passada a Bolívia -on van aparèixer durant quatre minuts a la televisió pública- per aplicar un programa de formació política als dirigents de les joventuts del Movimiento al Socialismo–Instrumento Político para la Soberanía de los Pueblos (MAS-IPSP), del president indigenista Evo Morales. L’objectiu de la delegació catalana era "formar políticament els joves dirigents revolucionaris i aconseguir, així, més garanties per aplicar a Bolívia les polítiques del nou socialisme democràtic i de defensa dels pobles indígenes que impulsa el MAS-IPSP".

Què en penses d'això Gerard? No ho consideres greu?

Tondo Rotondo ha dit...

Cesc,

No ho trobo greu, al contrari. En les joventuts del partits olític existeix un alt grau de compromís amb els ideals, que generalment després va abandonant-se (com a mínim en els partits parlamentaris, a excepció del PP que aquests no abandonen res).

Pel que tinc referència dins de les joventuts d'esquerra existeixen això, persones d'esquerres i per tant és lògic normar que aquestes -encara no corrompudes pel corró de l'aparell del partit- tinguin contactes amb partits d'esquerres.

Això és un tema.

Un altre tema -i aquí hi ha una mica de mala llet, ho reconec- és quan un partit fa una política X (normalment de centre, centre-dreta) i les joventuts fan una política Y (d'esquerra) i que això és ben vist per l'aparell com a carro d'enganxament per a noves generacions.

Una abraçada,

Tondo Rotondo ha dit...

I sobre els aranzels, sense voler entrar en el fons del debat... aquests ems poden agradar o no però cal que siguem naltrus -com a estat català- els qui decidim quina política seguim, en les mateixes condicions (influència del context internacional) que ho fan la resta d'estats europeus.

feliu ha dit...

Gerard, no aixequis tant el tó, nomès cal que miris que al'Ajuntament de Tarragona, encara tenen el quadre de Felip V penjat al Salò de Plens, a qué espereu per demanar que el treguin ara que teniu "majoria" o es que hi esteu conformes?.

Gerard Castells ha dit...

Anem a Pams.

Cesc, Quin problema hi ha en què les joventuts d'ERC acudeixin a Bolivia a fer intercanvis polítics? Et refereixes a Morales co ma dirigent indigenista, oblidant que amb les connotacions negatives que li dones, és l'actual president de Bolivia. Deixem-lo treballar, ptoser alguna de les seves decisions són impopulars, però per ser rigurosos hem de dir que tampoc no és que els altres que hi havia abans fossin una meravella. A veure què succeeix amb Bolivia, no me sembla malament que es nacionalitzin determinades empreses si aquestes empreses s'han assentat aprofitant les corrupteles de governs anteriors i aconseguint inversions milionàries a preu de saldo. En dret dels consumidors es defensa a la part dèbil. Si els recursos de Bolivia són expoliats aprofitant-se en paranys legals me sembla, no només un dret si no una obligació que els països recuperein el que els pertany.

No sé perquè és greu la visita. Què van fer de dolent. Durant el govern del PP es va invertir moltíssim capital a la Cuba castrista. Era també greu? Morales és un president democràtic.

Tot i que crec en l'economia de mercat, considero que per determinades indústries estratègiques de l'economia catalana hi ha d'haver un mínim de defensa per part de les institucions.

Feliu, el retrat de Felip V....no sé ja veurem què passa....

Alls secs couen, cebes tendres piquen ha dit...

Quins collons el Feliu-Convergent!!!. Quan estaven els seus, el Regidor d'ERC Xavier Almagro, ja va presentar una moció pel tema del retrat del Felip V. El seu alcalde, el convergent Joan Miquel Nadal, es va enfotre a la cara de l'Almagro i tots els regidors convergents i peperos van votar en contra de la moció.
Que sàpigue el Feliu aquest, que hi ha un projecte per remodelar el saló de plens i que aquests retrats (els 4), aniran a parar al museu d'història. Que no vingui donant lliçons de catalanitat aquest ara!!!