dimarts, 16 d’octubre de 2007

Sensació d'estafa

Reconec que de jovenet sentia una certa admiració pel nacionalisme basc, per la seva capacitat de lluita i resistència per mantenir la seva identitat. No vaig tardar massa en adonar-me de què era el MLNV (com va anomenar-lo Aznar), un teixit totalitari i sectarique es dediquen a arruinar la vida dels qui maten i les seves families, i que no els tremola la mà d'enviar centenars de joves a podrir-se més de 20 anys a presons calentant-los el cap.

Ideològicament el nostre partit es troba molt proper a Eusko Alkartasuna, encara que crec que és Aralar el partit que es podria assemblar més a la ideologia d'ERC. De totes formes ja fa temps que la basquitis m'ha desaparegut i crec, sincerament que el nacionalisme basc ens fa més mal que bé a l'independentisme català. En les ocasions que he anat al País Basc i he parlat amb gent del PNB i EA, tinc la sensació que això de la independència no s'ho creuen massa, estan més interessats en mantenir la corda tensada amb el govern espanyol per mantenir l'Status Quo, que és mantenir el PNB ad eternum al poder, que per iniciar un procés real cap a l'autodeterminació. En els últims temps Ibarretxe ha fet dues mostres de força enfront l'Estat: el Pla Ibarretxe i el Referèndum, crec que igual que el Pla Ibarretxe, el Referèndum quedarà oblidat al calaix del Lehendakari. Els empresaris bascos no estan interessats en la independència, a ells, el sistema actual de concert ja els està bé, els dóna pràcticament la independència sense que els espanyols tinguin la sensació que Espanya "se parte". El País Basc pagarà només 1.500 milions d'euros els pròxims 5 anys. Mentrestant a nosaltres en seguiran xuclant la sang.

Una altra cosa que no m'agrada de la basquitis és que és una relació no recíproca: Aquesta solidaritat que sempre mostrem amb qualsevol fet que succeeix al País Basc no és bidireccional, nosaltres correm per solidaritzar-nos amb ells quan no els deixen fer referèndums, portem Ikurriñes als estadis i manifestacions, però això no succeeix al revés, poques banderes catalanes veuràs al País Basc portades per bascos, ni se solidaritzaran perquè ens retallin l'Estatut. Jo crec que l'independentisme català és, a dia d'avui, més madur i seriós que qualsevol de les propostes que ens pugui fer el Lehendakari: El nostre procés d'autodeterminació ha de ser propi i diferent.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja estic aqui!

Es diu... s'explica... es comenta... que...

Josep (sl) ha dit...

Lo fotut es que al 79 vam tenir aprop el concert el PSC el Va rebutjat :-(.

Eduard d'Herois ha dit...

Som diferents, però ells estan més avançats. Són capaços de fer pinya, cosa que aquí cooooosta.

ALEJANDRO FERNÁNDEZ ha dit...

El comentari sobre la falta de reciprocitat dels bascos amb Catalunya és una de les veritats més doloroses i sinceres que pots arribar a dir. l'enhorabona. La gent de la Reial Societat i de Bilbao, ODIEN AL BARÇA I AL C33 ENTESTATS en parlar de "l'amistat entre els clubs"

Jordi ha dit...

Ep, em de quedar!

www.espanyaesfracas.cat

Jordi ha dit...

m'he deixat l'h de l'hem.

h


xDDD

Alejandro Caballero Madrid ha dit...

El otro día lo hablábamos, yo no creo que el PNV defienda la independencia, porque no le interesa... la situación foral de Euskadi, es lo más parecido a un país confederado dentro de un estado, y el PNV-Empresarios, viven muy bien con la situación actual... sin aranceles... dentro de Europa y recibiendo dinero de España a cambio de nada o muy poco...

El PNV hace el juego de ni tu, ni yo... y que todo siga igual que ya nos interesa.

Los nacionalistas catalanes que tan identificados se sienten con la "problemática" vasca que miren las balanzas que consiguen con sus fueros, puede que así vean que la relación de Euskadi con España y la de Catalunya con España no tienen nada que ver.

Y lo de ahora del referéndum... simple electoralismo del barato... pasara lo que paso con el "plan ibarretxe".

El gobierno de Euskadi es el más insolidario de todos con el resto de "regiones"-"autonomías"... y como bien dice Gerard, desde Catalunya siempre perdemos el "culo" para ir a darles apoyo... ¿para cuando un apoyo del gobierno vasco a Catalunya?

Eduard d'Herois ha dit...

O sigui... que el govern basc és insolidari. Sembla un argument del PPSOE!Jajajajajjaja

Gerard Castells ha dit...

Ei hola,
jo no dic que els bascos siguin insolidaris. Insolidaris amb qui? E lque jo dic és que no crec que la proposa del Lehendakari sigui seriosa, no perquè sigui un catxondeo això de voler marxar d'espanya, sino perque no crec que se la cregui, crec que en el cas de Catalunya si que necessitem iniciar un procés d'autodeterminació. El que jo dic és que la relació no és recíproca i és desigual.

Sobre lo del Barça i la Reial societat, home la gent de l'osasuna i la reial sí que tenen simpaties cap a barça i amb el bilbao les relacions no són dolentes, que jo sàpiga

Hurtis ha dit...

Sabino Arana (PNB) va dir:

“Cataluña es española por su origen, por su naturaleza política, por su raza, por su lengua, por su carácter y por sus costumbres”

I més concretament:

“Dice La veu de Catalunya que los catalanes son hermanos nuestros de desgracia, y que también somos en el mismo concepto de los baleares, los valencianos y los gallegos (…) Fraternidad de desgracia; porque, en efecto, fraternidad de raza no la hay entre aquellos españoles y nosotros, como no seamos también hermanos de los coreanos (…) Pero tampoco somos hermanos de desgracia (…) porque la desgracia de los catalanes (…) y la nuestra no se parecen en lo más mínimo. Los catalanes perdieron las leyes privativas de su región; nosotros hemos perdido nuestra nacionalidad e independencia absoluta (…) No es razonable la alianza de los catalanes y los bizkaínos; pues no son semejantes los sujetos Bizkaya y Cataluña, ni se parecen por su desgracia; ni tienen un enemigo común; ni son las mismas sus aspiraciones (…) Equiparar nuestro derecho a constituir nación aparte, con el derecho que le sirviera de base al nacionalismo catalán, sería rebajar el nuestro (…) Nunca discutiremos si las regiones españolas como Cataluña tienen o no derecho al regionalismo que defienden; porque nos preocupan muy poco, nada por mejor decir, los asuntos internos de España (…) No escribimos nuestro periódico para hablar de política extranjera, sino para instruir a los vizcaínos (…) Jamás confundiremos nuestros derechos con los derechos de región extranjera alguna (…) jamás haremos causa común con las regiones españolas. Entendernos en la acción definitiva: esto es lo único que cabe y admitiríamos con cualquier pueblo de la tierra”.

No comment.

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

No parlaré malament dels bascos ni dels catalans, perquè generalitzar està malament. Però això té molt a veure amb la idiosincràsia de cada poble. A Catalunya ens apuntem al que convingui. Els Bascos són molt intimistes i molt més ells mateixos. Normal que siguin tancats. Aquí debatem amb la paraula. Allà ho fan a cop de pistola si convé. Nosaltres reivindiquem amb la pau. Allà ho fan jugant amb la por. Aquí qui és nacionalista o independentista, ho fem afirmant-se la persona com a tal. Allà es fa negant els altres.

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Quan dic nacionalista, cal matitzar. Jo sóc nacionalista espanyol i no jugo ni amb la por ni a cop de pistola.

Josep (sl) ha dit...

Els què és queixen què Catalunya és una insolidària mai els he vist queixar-se què els bascos i navarros o siguin mentrés Catalunya aporta a l'estat 19000m d'€uros i els bascos retornen a l'estat 1565.
A mi m'agradaria tenir el seu concert òpac què éls permet mantenir-se com una de les regions més riques de l'estat tot portar anys de crisí industrial.