dimecres, 10 d’octubre de 2007

Jo no se parlar catala!

Estic escoltant la ràdio on diuen que Catalunya Ràdio vol tornar a contractar a l'escriptora uruguaia Rossi: se l'acomiada per incompetent i se la recontracta, tot i que continua sent incompetent. M'explico: Jo sóc de formació turística, a la carrera ens feien estudiar dues llengües, jo vaig triar anglès i francès, i tenia l'opció de fer alemany a l'EOI. Quan he anat a buscar feina o he treballat a qualsevol hotel de la Costa Daurada o a atenció al client a Port Aventura m'han demanat 5 idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany o rus. Quan he dit que només parlava 4 idiomes m'estarrufen el nas i me diuen: "d'acord te contractem tot i que no saps rus o alemany". Per qui no ho sàpiga, un recepcionista cobre entre 900 i 1200 euros al més treballant 50 hores setmanals 6 dies a la setmana. Molts argentins i uruguaians han d'aprendre català si volen deixar de servir cerveses a la plaçaca de la Font i treballar en un altre lloc. He treballat amb rusos i rumanesos que en 1 any parlaven català per vendre samarretes a Salou. Però es veu que per treballar i cobrar, molt bé, dels diners públics de tots els catalans, amb el castellà vas que xutes! No oblidem que Catalunya Ràdio neix per promocionar el català. Us imagineu algú que portés 30 anys vivint a Burgos i no parlés bé el castellà? Si jo treballo en un hotel i no parlo anglès o alemany no me contractaran o me fotran al carrer. Però es veu que a aquesta senyora que ha demostrat que és una mala professional perquè ha estat incapaç de parlar bé una llengua vehicular de l'empresa que li paga, no la podem acomiadar, al contrari l'hem de posar a l'Olimp del Déus i de les víctimes del nacionalisme. Damunt li hem de demanar perdó. Per cert, jo he hagut d'estudiar rus perquè els clients de l'Est han augmentat i si no me quedaré sense feina aquest estiu. Jo puc parlar com vulgui i aprendre les llengües que vulgui o que no vulgui. Si només parlo català o castellà seré un mal professional i només podré recollir amaques a la platja, no podré ser ni cambrer, o en els millors dels casos com a bon monolingë o bilingüe, ser President del govern espanyol o de la Generalitat. Ara que si només parlo castellà puc treballar tranquilament a Catalunya Ràdio i tornar amb tots els honors. Dic que Rossi és incompetent com a contertuliana perquè és incapaç de parlar amb la llengua de qui li paga. Mentrestant per ser administratiu en una empresa te demanen una llicenciatura, cinquè d'anglès a l'EOI, un MBA i una estada d'un any a Anglaterra. Però sobretot a la Rossi defensem-la no fos cas que hagués d'aprendre més d'una llengua i hagués de deixar de ser tertuliana per ser dependenta al Corte Inglés! Us imagineu anar a buscar feina per una empresa que és anglesa i parles 10 cops al dia amb Londres, i els teus companys són anglesos i tu només parles català i te queixes si t'acomiaden?Doncs això és el que fa la Rossi.

8 comentaris:

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Tens raó. Aquest dissabte vaig estar a Tolosa de Llenguadoc i diumenge a Foix. Després vaig ser a Bourg-Madamam (en Català, "La Guingueta", però ja no s'empra) i, per tant, vaig entrar a la Catalunya administrativa per Puigcerdà.

Només sé català, castellà i una mica d'anglès. Els rètols eren en francès i una mica en occità (eren només dos o tres) els entenia, no sabia preguntar res, preguntava en català i en castellà i encara em posaven pegues. Però el que no pot ser és que vinguin aquí queixant-se aquí a Catalunya (com a ciutadà quan et pregunten per un carrer, no sé què s'han pensat aquests gavatxos) que no els atenem en francès quan demanen per un carrer.

A Foix ni que els rètols dels carrers siguin bilingües en francès i en langue d'oc, (molt maco el castell), vas a les botigues i et diuen que només saben parlar francès però que el català l'ententen, que això és occitània, no Catalunya (llàstima, també vaig passar per Muret i està més a prop de Tolosa que de Foix) i que l'occità s'ha perdut del tot. Una llàstima. A poc que aquest estiu vaig estar a Cotlliure (Colliuoire en gavatxo) i a Argelers de la Marenda (Argèles-sur-Mêr), a la Catalunya nord, prop de Roses, i el català també s'ha mort. A poc que demano a una cafeteria "un tallat" i no saben què coi he demanat. Ara, demano un cortado i me'l posen de seguida. A la factura posava "noissette". Nunca te acostarás sin saber una cosa más.

Salvador Guinart ha dit...

Et felicito pel teu escrit, txon.

Salutacions.

Hurtis ha dit...

Gerard,

Comentar-te que per principis estic en contra de televisions i ràdios públiques, així com diaris (l´Avui 20% Generalitat) i tot allò que serveixi al l´Estat, mani qui mani.

Per altra banda... no pot aquesta senyora parlar a les tertulies en castellà i fer bon periodisme? També li passa per defensar el nacionalisme català... i així li paguen.

Si d´entrada neguem que el castellà també és llengua oficial a Catalunya...

Tú tranquil, que si t´ha d´operar al futur que ho faci un políglota abans que un bon cirurgià i ja parlarem. Patètic el que passa a Catalunya amb els metges i el sistema public de salut.

Si fos privat... el català estaría realment lliure: oferta i demanda.

Gerard Castells ha dit...

Hola Javier,

tu pots estar en contra que hi hagi mitjans públics, però aquesta no és la discussió que estem tenint ara. Hi ha un mitjà públic, pagat per tots els catalans i que neix amb una voluntat clara de defensar i promoció del català. Tampoc el PP a Tarragona va fer res per suprimir, d'una forma molt liberal el cap organisme de l'Ajuntament de Tarragona. El que jo dic és que si tu vols ser un bon professional, aquesta senyora parla, no opera, utilitza la llengua, crec que entre les teves obligacions està aprendre i parlar una altra llengua. Tu javier entendràs que si te'n vas a treballar a Alemanya és un valor afegit saber una altra llengua. Crec que avui en dia, algú que porta 30 anys vivint a Catalunya i treballant durant 3 anys en un mitjà que utilitza el català i no l'aprén, crec que aquesta persona mereix el qualificatiu d'incompetent. Ella té tot el dret a parlar com vulgui, però els altres tenen tot el dret a contractar-la, o no. Avui en dia resultaria impensable contractar a algú que no parlés castellà i/o català per treballar cara al públic. Farà això que sigui millor dependenta, doncs segurament sí. Dius lo del metge. Tu te creus que una persona que s'ha tret una carrera de 6 anys i un MIR i no apren català o fa per impossibilitat deficient o perquè no li dóna la gana? Jo puc anar a buscar feina i dir que només parlaré en català perquè estic a Catalunya o en castellà perquè estic a Espanya, els altres me poden acomiadar. Però si us plau no premiem la ignorància i la indiferència.

Gerard Castells ha dit...

Hola Salvi,

gràcies, això es pot extrapolar a tots els àmbits de la vida. per ser cvuiner has de passar un mínim de dos anys a l'escola d'hosteleria de Cambrils, per ser soldador has de fer un mòdul, per depilar el mateix...però per sortir per la tele i opinar qualsevol val....sincerament crec que Catalunya Ràdio faria molt mal fet en readmetre-la. Tu exerciries de metge o advocat sense ser llicenciat?...doncs això és el que fa aquesta senyora. Amb l'agreujant que ella viu de la paraula, damunt és incapaç de cuidar el que li dóna , en part, de menjar.

Hurtis ha dit...

Gerard,

Que insinuis que vull premiar la ingnorància o l´incompetència...

El que vull dir és que els mitjants públics no poden discriminar per raó de llengua quan una de les dues és oficial també.

Si a Tarraco no s´ha liberalitzat més.... no me´n alegraré, segur, i si per mi fos.. ja saps que faria.

I allò que dius dels metges... doncs el que no pot ser és que per treballar a un hospital de Catalunya conti més el català que el bó que siguis de cirurgià; això passa i per això estan omplint els hospitals públics catalans de metges peruans, argentins, etc. No crec que sigui el millor de tot; sense generalitzar, això si.

Gerard Castells ha dit...

Llavors perquè contractem a metges hindús que només parlin sànscrit o hindi, segurament són els millors del món. Jo crec que a l'hora de triar un bon professional, sigui de l'àmbit que sigui es tenen en compte moltes altres variables que només sigui el currículum: es té en compte l'empatia, el tracte amb la gent, la imatge, els postgraus, els anys d'experiència i les llengües en què és capaç d'expresar-se. A la costa a Salou què prefereixes un metge amb un expedient amb mitja de 7,81 o un amb mitja de 7,77 però que parla anglès? En dret i en tots els factors de la vida, un bon expedient no vol dir res, un metge s'ha d'identificar amb el pacient. Un metge com House pot caure molt bé per la tele i dir "és un fill de puta però cura", doncs bé, això és mentida, en un metge com en un enginyer o un cuiner o un soldador, són les altres variables els que ens donen valor afegit. Jo no tinc res en contra amb un peruà que acaba d'arribar i no parla català, però si passats 25 anys no el parla però hi conviu diàriament m'està prenent el pèl

Josep (sl) ha dit...

Lo vergonyós és què un mitja públic què té com a un dels seus objectius la Normalització Lingüística agafi com a col·laboradora una persona què ni sap ni vol parlar Català.

ja estas linkat.