dimecres, 31 d’octubre de 2007

Deixo anar una pregunta

Seguint el raonament que en López Tena es fa en un article:

Quin benefici en treu Catalunya de continuar formant part d'Espanya?

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Que la mà d'obra sigui europea?

Gerard Castells ha dit...

Suposo que la pregunta deu ser: quin benefici en treu Catalunya de que la mà d'obra sigui europea?

Anònim ha dit...

Que la mà d'obra europea cotitza a la Seguretat Social i a la que ens descuidem Catalunya estarà plena de classes passives i moltes classes actives immigrants no espanyoles no hi cotitzen perquè no els fan ni papers ni contracte?

A llavors, la pregunta és si convé de crear una Seguretat Social Catalana o necessitem més gent que hi cotitzi d'altres províncies mundials.

I llavors ens podrem preguntar... Vols dir que les classes passives catalanes les podrem mantindre només amb la diferència tributs-inversions estatals?

És que avui estic molt filosòfic.

Jordi Molinera i Poblet ha dit...

Uhm... anava a dir algo de la selecció espanyola de futbol... però m'oblidava que mai passen de quarts de final!

xD


Conyes a part, aquesta pregunta l'he fet a companys de classe, majoritariament del PSC i IU... encara espero respesta.

Gerard Castells ha dit...

Hola Jordi,

la selecció espanyola de futbol és un gran argument...jo també els ho pregunto a gent, i els dic, deixeu de banda lo de la unitat d'Espanya i que la constitució no ho recoenix, digueu-me objectivament quin benefici en treiem. Jo també espero la resposta

Gerard Castells ha dit...

Hola anònim ,

no entenc el raonament de classes actives i passvies. Pots concretar?

Oscar Ramírez ha dit...

Hola. Aquest és un missatge per als st blocaires que heu de rebre el distintiu que vaig crear per als blocs polítics anomenat "Políticament correcte". El banner que podreu penjar al vostre blog us el faré arribar via e-mail i per tant em faria falta que em digueu quin correu teniu. Envieu-me vosaltres a mi un e-mail al meu correu i jo us el responc adjuntant els banners. El meu correu és: oramirezdolcet@yahoo.es. Si algú no sabia que al final he donat set premis, que es miri el post corresponent que hi ha penjat.

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Gerard,

Jo et proposao una altra pregunta:

Quin benefici ha obtingut Catalunya des que governa ERC (2003)?

Gerard Castells ha dit...

Hola joan Miquel,

acabo d'arribar a casa i no tinc temps de respondre't, mentrestant, te fagi una pregunta a tu: quin benefici n'ha tret catlunya de la presència de Ciudadanos al Parlament de Catalunya? ;-) Per cert, no has respost la meva pregunta

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Et contesto Gerard. De la presència simbòlica de 3 diputats no nacionalistes al Parlament, jo crec que Catalunya n'ha tret algun benefici, deguts al canvi de posicions de PP i PSC. De la presència efectiva dels 3 diputats de C's al Parlament, cap ni un.
Ara et toca a tu.

Joan Miquel Carrillo ha dit...

La teva pregunta del post és una pregunta del tipus Carlos Jesús. Ni tu ni jo sabem què passaria si Catalunya fos independent. Pots assenyalar que les rodalies van fatal, però la solució a aquest problema requereix d'una inversió molt alta. Donada la por recent dels catalans als sistemes de finançament público-privat i donat el fet que una Catalunya independent podria perdre al seu principal client comercial (com a mínim en el curt plaç) ningú ens assegura que la nostra capacitat inversora augmentés. Però, torno a repetir que ni tu ni jo ho sabem.

Gerard Castells ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Gerard Castells ha dit...

Hola joan miquel,

te contesto ràpid i poc escrupulosament perquè he d'anar a treballar. Crec sincerament que el primer tripartit va aportar moltes més coses que l'actual. En el primer hi havia una il.lusió que ara no existeix. Segurament el que diré ara no hi estaràs d'acord, però jo parlaré segons la ideologia que ERC representa.

Del primer tripartit me quedo amb el Pacte nacional per l'educació i amb la introducció de la immersió pels nouvinguts...ara no recordo el nom tècnic. LA voluntat d'augmentar la inversió social que es va frustrar quan es va trencar. Crec que el Tinell és un bon acord. La redacció de l'estatut la primera legislatura va ser un error. Aquest segon tripartit és més de gestió que d'il.lusió: en l'àmbit nacional s'han aconseguit bones fites, com el resultat de Frankfurt i que només hi haguessin escriptors que escriuen en català. Crec que manca una nova llei de política lingüística més contundent. El desenvolupament que s'està portant de l'Estatut en alguns punts, com l'agència tributària catalana, crec que és molt bó. Tampoc m'agrada com en són de lentes algunes negociacions, però també entenc que els estirabots queden molt bé cara la galeria, però els temes seriosos mereixen escrupulositat i discreció, per això crec que a vegades és bó no tant de rebombori i més feina, i en axiò crec que ERC pot estar fent un bon paper. Hi ha moltes coses que no m'agraden de l'actual tripartit, com la supeditació del partit, no ja al PSC, sino al PSOE i els seus interessos electorals. Crec que la conferència nacional d'ERC (amb 2500 militants) va ser una catarsi col.lectiva i el partit globalment n'ha sortit beneficiat. Queda molt per fer, només fa un any i un dia que hi ha govern, jo no estic del tot còmode amb moltes coses, però sincerament, són coses més d'actitud que de resultat, però tenim 3 anys per endavant. també crec que gràcies a ERC es parla per fi d'un procés seriós d'autodeterminació de Catalunya en els propers 7 anys, fora de declaracions buides. Gràcies a ERC al govern, està fent que els sobiranistes de CiU es plantegin donar un pas endavant.

També hi ha una cosa que no m'agrada de com ha enfocat ERC la campanya electoral de les espanyoles: hem d'ajudar a que el PP no tingui majoria...això ho trobo molt malament, en un procés per l'emancipació nacional, el PSOE serà no ja un adversari, sino un enemic. PEr tant crec que això de dir que hem d'evitar que el PP guanyi perquè torni a governar ZP, no reflecteix la lògica del conflicte en un procés d'independència. Hem dit que farem un referèndum pel 2014, el congrés que surti ara anirà del 2008 al 2012, just pel referèndum, què necessitarem col.laborar amb el PSOE?

sobre el tema de Catalunya independent, aquesta és una inversió de pregunta que mereix un altre post. Jo pregunto, quin benefici en treu de continuar dins espanya, no d'estar-ne fora

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Gerard,

Jo crec que és la mateixa pregunta, el que està clar és que Catalunya o forma part d'Espanya o es constitueix en un estat independent, dubto molt que es volgués unir a França o a Itàlia. Per tant, crec que és el mateix plantejar-se una pregunta o l'altra, ja que una ventatja de ser independents serà automàticament una desventatja de ser-ho.

Només et comentaré dues coses del teu comentari. Perquè la resta no hi estem d'acord ni crec que hi poguem estar.

Això de l'Agència Tributària ho consideres un èxit? Des d'una perspectiva independentista racional no et sembla que és embolicar més la troca? O recapta un o recapta l'altre, però crec que aquestes històries creen ineficiències..

L'altra cosa és que no sabia que l'estratègia d'ERC a les generals fos aquesta, però si és així, et dono la raó i castanyada al canto a les generals.

Salut.

Josep (sl) ha dit...

cap segons els llibre i la seva exposició feta a tarragona el dia 21 i de fet jo tampoc ni trobo cap i això què gran part del turisme que tinc a Salou és espanyol.

Anònim ha dit...

Gerard, sóc el primer anònim.
Concreto. Si Catalunya està plena de classes passives, i la població en edat de treballar no té papers i ho fa tot en negre, llavors no tindrien la caixa que ens ha de mantindre quan siguem grans, perquè no tindrem ningú que hi cotitzi. Hi ha regions espanyoles on la taxa d'atur és més baixa i, per tant, les nostres pensions estarien millor assegurades que amb la mà d'obra estrangera que fa de tot per no cotitzar. A llavors, hem de calcular si amb la diferència entre tributs que van cap a Espanya i inversions que fa Espanya, podríem mantindre les nostres classes passives.

Anònim ha dit...

Ara mateix i adabtant una pregunta feta a en Carod a TVE. Què el Barça i l'espanyol juguin a una lliga més potent.

josep sl

Anònim ha dit...

Joan Miquel. Hola vui debatre el teu argument. No crec que Catalunya perdés cap client comercial, en tot cas seria greu en un mercat tancat on fos difícil accedir a altres mercats. Estem en un mercat global obert i una perdua de vendes en un mercat és pot compensar amb un increment de vendes en un altre mercat. Com va passar amb el boicot del cava, on el increment de ventes a mercats extrangers va compensar la disminució de ventes al mercat espanyol.
Un altra raó seria que Catalunya no rep cap protecció especial per formar part del mercat Espanyol. Perquè les empreses de la UE competèixem amb igualtat de condicions independentment del estat on tinguin la seu social.
Es a dir les empreses Catalanes a Espanya no disposen de cap protecció aranzelària contra empreses de la UE i la OMC fa pressió per la desaparició dels aranzels.
Un altre argument antiindependentista dels nacionalistes espanyols són les Economies de escala. Amb el €uro no existeix cap unitat de mercat equivalent a una frontera estatal. Per tant és indiferent que Catalunya actui economicament com a estat membre de la UE o com autonomia de l'estat espanyol.

Per cert, aquest són els principals arguments econòmics dels "unionistes o nacionalistes espanyols" contra l'independència catalana.

Josep sl

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Sr. Josep,

Em sembla una bona argumentació, la seva. Primer vull dir-li que jo no he dit vagi a passar el que he suggerit, ja que no tinc poders per endevinar el futur.

Pel que fa a la pèrdua del mercat intern compensable amb el mercat extern, ho trobo molt agosarat. Jo no sé si Catalunya perdria quota de mercat a la resta d'Espanya, però sí que crec que si la perdés no seria tant fàcil de recuperar a altres mercats, doncs avui ja és possible guanyar quota a aquests altres mercats, però com vostè es pot imaginar, els nostres mercats veïns, són a la vegada competidors i importadors nostres, mercats madurs en la seva majoria on es fa difícil guanyar el que es pogués perdre al mercat interior. Insisteixo, sempre i quan es perdés.

Pel que fa a les economies d'escala crec que vostè té raó, però li he de dir que jo mai havia sentit aquest argument (com a mínim en el Segle XXI) ni tan sols als cercles que vostè anomena "unionistes" o "nacionalistes espanyols", però si vostè ho diu, en algun lloc ho haurà sentit.

Rebi una salutació.

Anònim ha dit...

Gracies per intiresnuyu iformatsiyu